Kinderen verminken zich op asieleiland Nauru

Nauru Files Australië ontmoedigt illegale migranten door hen vast te zetten op eilanden. Een lek wijst nu op ernstige misstanden.

Een cipier die een jonge migrant twee minuten langer zou laten douchen als hij mocht meekijken. Kinderen die worden aangerand en zichzelf verminken.

Meer dan tweeduizend verslagen van incidenten, gelekt aan de Britse krant The Guardian, geven voor het eerst een gedetailleerd beeld van het geweld en misbruik dat plaatsvindt in het detentiecentrum voor asielzoekers op Nauru, een eilandstaatje in de Stille Oceaan.

De Australische regering heeft hier al jaren een overzeese gevangenis voor migranten die proberen Australië te bereiken. Vooral kinderen lijken het slachtoffer te zijn van geweld.

Al jaren klagen mensenrechtenorganisaties over het gebrek aan transparantie over wat er precies gebeurt op Nauru, een eiland van 21 vierkante kilometer waar zo’n 10.000 mensen wonen, en dat al lange tijd berucht is wegens de slechte behandeling van migranten.rt6_nauru2

De Australische minister van Immigratie, Peter Dutton, zei in reactie op de beschuldigingen dat hij „geen enkel seksueel misbruik tolereert”. Dutton zegt dat hem incidenten zijn gerapporteerd die bleken te berusten op valse beschuldigingen. „Sommige mensen zijn zover gegaan om zich te verwonden of in brand te steken omdat ze proberen toegelaten te worden tot Australië”, citeert The Guardian hem.
De incidenten uit de gelekte rapporten, de ‘Nauru Files’, zijn uiteenlopend. Van een bewaker die een kind dreigt te vermoorden tot kinderen die als gevolg van trauma uitzonderlijk gedrag vertonen.

In 2014 zou een meisje van jonger dan tien jaar zichzelf hebben uitgekleed in het bijzijn van een groep volwassen en hen, terwijl ze voorovergebogen stond, hebben gevraagd hun vingers in haar vagina te steken.

Een ander beschreven incident: een bewaker die met een zaklantaarn over de vagina schijnt van een jong meisje dat aan het plassen is. Ook zouden vrouwen slachtoffer van aanranding door medebewoners zijn.

Uit de Nauru Files blijkt dat (het dreigen met) automutilatie een steeds groter probleem is onder de migranten. Tussen mei 2013 en oktober 2015 zouden onder kinderen meer dan 150 incidenten hebben plaatsgevonden waarbij sprake was van het dreigen met zelfverminking en soms van het zichzelf toebrengen van verwondingen.

De verslagen zijn opgetekend door bewakers, leraren en hulpverleners in het detentiecentrum en gaan over incidenten die hebben plaatsgevonden tussen mei 2013 en oktober 2015. Meer dan de helft van de 2.000 beschreven incidenten in het detentiecentrum betreft kinderen, terwijl zij toen maar 18 procent uitmaakten van het totaal aantal bewoners.

Lees ook: Hoelang ka115_nauru1n Australië zijn vluchtelingen nog offshoren?
Het centrum op Nauru is een van de twee detentiecentra die in 2001 geopend werden om asielzoekers – veelal uit het Midden-Oosten, Afghanistan en Zuid-Azië – te ontmoedigen naar Australië te vluchten. Migranten die onderweg op zee werden onderschept, werden naar Nauru en het eiland Manus van Papoea Nieuw Guinea gebracht om hun asielprocedure te doorlopen.

In 2008 werden de centra tijdelijk gesloten, de migranten werden voortaan op het Australische vasteland ondergebracht. Tot in 2012 het aantal aanmeldingen weer steeg en er in een jaar 17.000 migranten per boot naar Australië kwamen – de centra werden daarna weer geopend.

Op dit moment verblijven 442 migranten op Nauru, onder wie 49 kinderen. Hun asielprocedure wordt in het detentiecentrum in gang gezet door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het is een procedure die jaren kan duren.
De enige manier waarop vluchtelingen het eiland kunnen verlaten is door terug te gaan naar hun land van herkomst of door ervoor te kiezen te worden herplaatst naar Cambodja. Volgens het Australische ministerie van Immigratie zijn twee migranten in 2015 van Nauru teruggekeerd naar hun land van herkomst. Vijf zijn naar Cambodja vertrokken.

Het nieuws komt een paar weken nadat bekend werd dat minderjarige gevangenen zijn mishandeld door bewakers in een gevangenis in de Australische deelstaat Northern Territory.

  • Maral Noshad Sharifi

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/10/kinderen-verminken-zich-3651717-a1515704

Geef een reactie