25 augustus 2006

 

 

Filippijns eten en Eerste Hulp tijdens het vrouweneten

 

Saturday, March 26, 2005

 

 

VROUWENGROEP PRIME

Ben je geinteresseerd In de situatie van vrouwen zonder verblijfsvergunning? Of ben je zelf 'Illegaal'? Kom dan eens mee eten bij de maaltljden van vluchtelingen­ organisatie PRIME, een ontmoetingpunt voor vrouwen met en zonder verblijfsvergunning.

De vrouwengroep van PRIME bestaat uit vrouwen van verschillende afkomst en begon met het ondersteunen van vrouwen en gezinnen die bij PRIME op het dagelijkse spreekuur komen. Vrouwen versterken hun zelfbewust- zijn, verbeteren hun eigen positie en ondersteunen acties van andere vluchtelingen. Discussies over politieke en maatschappelijke kwesties, zoals de ontwikkeling van het vluchtelingenbeleid of de besnijdenis van vrouwen, komen aan bod. Verder probeert de vrouwengroep de aandacht van de media te krijgen voor de moeilijk situatie waarin vrouwen zich bevinden als ze geTllegaliseerd worden. Zo verschenen er artikelen in Opzij, Marie-Claire en de Haagse Courant over de moeilijke situatie waarin vrouwen zonder verblijfsvergunning zich bevinden. Psy schreef over de psychische nood onder uitgeprocedeerde asielzoeksters. De Telegraaf schreef over het seksueel geweld waar veel vrouwen zonder verblijfsvergunning door hun kwetsbare positie mee te maken krijgen.

De vrouwengroep heeft haareigen activiteiten maar ondersteunt ook de gehele organisatie en is goed vertegenwoordigd bij acties van PRIME. Zo heeft de vrouwengroep binnen de vluchtelingenorganisatie PRIME een bijzondere plaats ingenomen. PRIME bestaat sinds 1995 en heeft als doelstelling het verbeteren van de positie van asielzoekers, vluchtelingen, uitgeprocedeerden en andere geTllegaliseerden, zodat zij zelf een volwaardige plaats in de samenleving kunnen realiseren.

Sinds oktober 2001 is de vrouwengroep van vluchtelingen­ organisatie PRIME gestart met een project om een ontmoetingsplaats voor "legale en illegale vrouwen" te creeren. Eens per maand koken vrouwen voor elkaar, de ene keer vrouwen uit Iran, een andere keer vrouwen uit Togo. Rond die maaltijd leren vrouwen elkaar kennen.

Na het eten wordt besproken waar vrouwen ondersteuning kunnen vinden op het gebied van werk, fondsen, taalles, onderdak, door-migratie, onderwijs voor kinderen, medische en juridische zaken. Het deelnemen aan acties komt ook aan bod. Gezamenlijk zijn we naar diverse demonstraties voor de rechten van vrouwen zonder verblijfsvergunning gegaan.

De maaltijden zijn de laatste vrijdagavond van de maand bij PRIME, waar je je ook kunt opgeven voor de maaltijden. Je bent welkom vanaf 18.00 uur. Er wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd aan legale vrouwen en vrouwen die dat wel kunnen betalen, "illegale" vrouwen eten gratis mee.

vrouwengroep PRIME

contact: Fredy Winteres

Stationsweg 62 2515 BP Den Haag

telefoon: 070 3050415 fax: 0704020917

giro: 7699299 t.n.v. PRIME

 

 
  Home