PERSBERICHT   Ter Apel Groningen 8 augustus  

Protestmanifestatie tegen behandeling van vluchtelingen in vertrekcentra Ter Apel en Vught    

Op woensdag 10 augustus 2005 vindt vanaf 14.00 uur op het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag een protestactie plaats tegen de onmenselijke situatie in de vertrekcentra Ter Apel en Vught. Het initiatief is genomen door de bewoners van het vertrekcentrum Ter Apel en de vijf Iranese asielzoekers die dan de 41ste dag van hun hongerstaking ingaan.   De demonstratie wordt ondersteund door PRIME, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, De Fabel van de Illegaal. Tijdens de demonstratie zal door de vluchtelingen een petitie aangeboden worden aan leden van de Vaste Kamercommissie van Justitie, Vreemdelingenzaken en Integratie.    

Het initiatief tot deze actie werd genomen nadat burgemeester Broertjes van Vlagtwedde de bewoners van het vertrekcentrum meedeelde dat zij met hun grieven niet bij hem maar in Den Haag moeten zijn. De vluchtelingen opperden dat Broertjes dan maar voor een bus naar Den Haag moest zorgen. De burgemeester nam dit in overweging.    

Broertjes kwam tot zijn uitspraken na afloop van de demonstratie die op woensdag 3 augustus bij het gemeentehuis van Vlagtwedde plaatsvond. De bewoners hadden deze demonstratie op 3 augustus georganiseerd nadat de IND de dag ervoor twee gezinnen met behulp van een leger ME-ers uit Ter Apel had afgevoerd.              

De vluchtelingen en de ondersteunende organisaties eisen:    

- een eind aan de psychische terreur in het centrum;
- stopzetting van de gedwongen uitzettingen;  
- stopzetting van het op straat zetten of opsluiten van vluchtelingen in gevangenissen;
- een verblijfsvergunning voor alle vluchtelingen die hier al 4 tot 16 jaar wonen en   onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd;  
- sluiting van de vertrekcentra in Ter Apel en Vught.  

Meer info: Ahmed Pouri 06-55362313
Hans Alderkamp 0614168486  

Ondersteunende organisaties tot nu toe:  
Van Harte Pardon, Werkgroep Iraanse Vluchtelingen, Vluchtelingencordon Fryslân, Werkgroep Keer Het Tij Parkstad, Van Harte Pardon Wageningen, GroenLinks Vlagtwedde, Politiek Infocentrum Wageningen, Clienten Centrum Limburg, Webredactie Solidariteit, ASKV, Stichting Initiatiefgroep Kurdistan, Agri Solidariteitskomitee Kurdistan-Amersfoort, Informatiedienst Kurdistan-Nederland, STIL (Solidariteitsgroep voor uitgeprocedeerde vluchtelingen en migranten), Werkgroep Keer Het Tij Maastricht/Heuvelland, Rode Morgen, Gerrit Frijstein (Haags Vredes Platform), Gerard van Hees (raadslid GroenLinks Leiden), Onbegrensd, SP Rotterdam, SP Moerdijk, FNV Moerdijk, Mama Cash, Internationale Socialisten, SP Leeuwarden en vele individuen      

 

 
  Home