22 - 11 - 2005

 

 

 

Wanhoopsdaden onder illegalen

Door MAAIKE KRAAIJEVELD dinsdag 22 november 2005

 

http://www.ad.nl/denhaag/article65187.ece


DEN HAAG

De twee mannen die levensgevaarlijk gewond in het ziekenhuis liggen nadat ze afgelopen vrijdag drie verdiepingen naar beneden zijn gevallen in de Haagse Scheldestraat blijken illegalen te zijn die dachten te vluchten voor de politie. Achteraf is gebleken dat de politie die bewuste ochtend niet bij hen heeft aangebeld, maar een onbekend gebleven iemand.

Mensen en organisaties die betrokken zijn bij de positie van naar schatting 100.000 illegalen in ons land signaleren dat het aantal wanhoopsdaden toeneemt om aan uitzetting te ontkomen. „Harde cijfers ontbreken'', zegt Marjan Mensinga van Pharos, het kenniscentrum voor vluchtelingen, illegalen en gezondheid. De Schipholbrand, waarbij drie weken geleden elf mensen omkwamen, lijkt ook een wanhoopsdaad van een van de gedetineerden in het cellencomplex te zijn geweest. De toename van wanhoopsdaden schrijft Pharos toe aan de strengere controles. Bovendien is het een probleem dat illegalen geen toegang hebben tot geestelijke gezondheidszorg. „Omdat ze geen verzekeringspasje hebben, komen ze niet verder dan de balie. Terwijl eigenlijk een arts moet beoordelen of iemand medische hulp nodig heeft'', zegt Marjan Mensinga van Pharos.

 

De organisatie Prime vindt dat een vlucht die eindigt in een val, zoals in Den Haag, 'een logisch gevolg' is van het criminaliseren van illegalen. „We moeten vechten voor mensenrechten van deze illegalen'', zegt Ahmed Pouri, voorzitter van de belangenorganisatie.

Tweede Kamerleden hebben gevraagd om cijfers over illegalen die zelfmoord plegen of een poging daartoe ondernemen. „Maar die cijfers mogen niet openbaar worden'', zegt Mensinga van Pharos.

 

 
  Home