3 november 2005

 

 

Pistolen op illegalen gericht tijdens ramp

Van onze verslaggevers Toine Heijmans, Kim van Keken
http://www.volkskrant.nl/binnenland/1130911624599.html

donderdag 3 november 2005.


AMSTERDAM - De marechaussee heeft overlevenden onder schot gehouden tijdens de brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost, waarbij vorige week elf vreemdelingen de dood vonden. Degenen die uit hun cellen waren bevrijd, werden geboeid en opgesloten in een metalen luchtkooi.

 

Dankzij de inzet van één toezichthouder van Securicor, die haar leven waagde, cellen openmaakte en gewond raakte, bleven meer slachtoffers uit.

Dat zeggen overlevenden uit de vleugels K en J in telefonische gesprekken met de Volkskrant en met Ahmed Pouri van vluchtelingenorganisatie Prime.

‘We wilden de anderen redden, maar dat mocht niet. Ze hebben pistolen getrokken en die op ons gericht', zegt de Afghaan Momen Nouri, die bevrijd werd uit cel 8 van vleugel K. ‘Ik hoorde: hulp! hulp! hulp! Een politieman zei: I shoot you.

‘We zaten toen in J en er kwamen zes of zeven politieagenten, die hebben pistolen gericht en ons aan elkaar geboeid en opgesloten in een kooi', zegt de Algerijn Mohammed Tahir uit cel 2 van de K-vleugel. ‘Het vuur kwam steeds dichterbij, we hoorden gekrijs en geschreeuw.'

De gevangenen, nu opgesloten in de bajesboot in Rotterdam, beschrijven de brand als een armageddon van vuur en rook waaruit ook bewakers moesten wegrennen. ‘Eén mevrouw van Securicor heeft alles gedaan, maakte deuren open, maar kwam niet verder dan cel 15', zegt Tahir. ‘Zij was zelf bij n a dood. Zij was een echte held.'

Een brandweerman die bij de eerste aflossing rond zes uur arriveerde op Schiphol, wist niet wat hij zag. ‘Er hing een fascistische sfeer. Zwaar bewapende mannen stonden om die stumpers heen. Het leek Guantánamo Bay wel.'

De marechaussee op Schiphol bevestigt dat tweemaal een wapen is getrokken. ‘Een aantal gevangenen hebben we geboeid om te voorkomen dat ze ontsnapten.'

Bij de brand waren zestig man van de marechaussee betrokken. Zij haalden vreemdelingen uit het complex en bewaakten ze. Zes werden onwel door de rook en moesten naar het ziekenhuis.

De gevangenen zijn woedend op minister Verdonk, die de Tweede Kamer schreef dat ze goed worden opgevangen. Ze zouden nog steeds geen schone kleren hebben gekregen, vertellen ze. Het detentieregime is niet versoepeld en medische aandacht is er nauwelijks.

Gevangenispastor Zandstra zei dinsdag op tv dat bewakers door gevangenen met biljartkeus en -ballen te lijf zijn gegaan tijdens de brand. Een andere bron meldt gevechten met stoelen en stoelpoten.

 

 

 

 
  Home