10-11-2005

 

 

We zitten met vragen.
We willen weten wie fouten heft gemaakt.
 

http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=72157

Even geen kritiek, maar eerst herdenken. Dat was gisteren het credo tijdens de herdenkingsdienst voor de elf slachtoffers van de brand in het cellencomplex op Schiphol. Dat lukte niet. ,,We zitten met vragen. We willen weten wie fouten heft gemaakt."  

(Door Rudi Buis en Jan Salden) SCHIPHOL (GPD)

Na het slotgebed holt de Oekraïense Halina Denis meteen naar de vijf lijkkisten, die op een podium in de hangar van de Dutch Dakota Association staan. Ze klemt zich vast aan het hout van de middelste kist, waarin haar vriend Taras ligt, z'n koosnaampje. De foto van Taras, één van de slachtoffers van de brand in het cellencomplex op Schiphol, laat ze voor het eerst los. ,,Mijn lief, mijn lief", klinkt het hartverscheurend vanaf het podium.

Het was één van de emotionele taferelen bij de herdenkingsdienst op Schiphol-Oost, vlakbij het complex waar in de vroege uurtjes van 27 oktober brand woedde. Nog voor de eerste toespraak verliet een hevig huilende donkere vrouw de ruimte. Het was gisteren in de eerste plaats een officiële herdenking in een hangar vol bloemen en kaarsen, en een minuut stilte die ook in alle gevangenissen in Nederland in acht werd genomen. Maar er was ook veel kritiek.

Het verdriet bij de nabestaanden is groot, vooral omdat ze nog met veel vragen zitten, vertelde Gifty Wadieh, die haar Surinaamse vriend heeft verloren. ,,Ik leef in een nachtmerrie. Mijn kinderen zullen hun vader nooit meer zien", zei ze, waarna ze keek in de richting van de ministers Donner en Verdonk op de voorste rij. ,,We zitten met vragen. We willen weten wie fouten heeft gemaakt. De politiek en de verantwoordelijken moeten hun fouten toegeven."

Bij de herdenkingsdienst waren circa tachtig nabestaanden aanwezig. Zij kwamen per bus uit omliggende hotels. Hun verblijf betaalt de staat. Ook werden stoeltjes bezet door Kamerleden, hulpverleners, politie, brandweer, bewakers en advocaten. In de toespraak van burgemeester Hertog van Haarlemmeer viel kritiek op het vreemdelingenbeleid te bespeuren. Hij riep op om 'te bezinnen op de wijze waarop wij omgaan met mensen die aan de zorg van de overheid zijn toevertrouwd'.

Donner (justitie) en Verdonk (vreemdelingenzaken) spraken hun medeleven uit richting de nabestaanden en staken ook enkele kaarsjes aan voor de slachtoffers tijdens de dienst, die beurtelings werd geleid door de rooms-katholieke pastor van het cellencomplex Martin Zandstra en imam Gurbus Yakcin van gevangenis De Koepel in Haarlem. Donner benadrukte dat 'meer dan ooit' moet worden onderzocht wat de oorzaak is van de ramp. ,,Mensen vastzetten impliceert verantwoordelijkheid nemen voor hun veiligheid."

Voor ieder van de elf slachtoffers, van wie vijf stoffelijke overschotten op verzoek van de familie bij de dienst aanwezig waren, stond een glazen zuil op het podium. Witte linten maakten voor het eerst de namen van de omgekomenen openbaar. ,,Wanhopige mensen doen in wanhopige tijden wanhopige dingen", zei pastor Zandstra, waarschijnlijk doelend op het feit dat de brand door één van de gevangenen is aangestoken. Daarna werden er witte rozen in de zuilen geplaatst en kaarsjes aangestoken.

Buiten de hangar klonk er protest van een tiental activisten. Zij liepen rond met kartonnen borden met teksten als 'Donner en Verdonk: samen (on)verantwoordelijk' en 'Stop opsluiting vluchtelingen'. Ook liep er een activiste rond in een groen T-shirt met de vraag 'Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen?' De nabestaanden liepen met bedroefde gezichten langs de hekken en reageerden net als veel politici stoïcijns op leuzen als 'Geen mens is illegaal'. Wel stelde Kamerlid Marijke Vos van GroenLinks dat de overlevende gedetineerden niet goed worden behandeld. ,,Ze kunnen een telefoonkaart van vijf euro kopen en dus een paar keer bellen. Zo ga je niet met elkaar om. Ik schaam me daar eigenlijk voor."

Diverse advocaten en organisaties uitten gisteren hun ongenoegen, omdat gedetineerden niet welkom waren bij de herdenkingsdienst. ,,Ik ben nog meer geschrokken van de reacties van de politiek en burgers dan van de ramp zelf", zei Ahmed Pouri van hulporganisatie Prime, die veel getroffenen bijstaat.  

DE ELF SLACHTOFFERS VAN DE BRAND: - Mehmet Avar (man, Turkije) - Vladislav Leniev Petrov (man, Bulgarije) - Lofti Al Swaiai (man, Libië) - Robert Jules Arah (man, Suriname ) - Oksana Nynych (vrouw, Oekraïne) - Maribel Marinez Rodriquez (vrouw, Dominicaanse Republiek) - Naiva Apensa (man, Suriname ) - Dato Khidiritsj Kasojef (man, Georgië) - Gheorghe Sas (man, Roemenië) - Kemal Sahin (man, Turkije) - Vitaliy Khvylovyy (man, Oekraïne)

 

 

 
  Home