22-12-2005

 

 

 

 

Psycholoog:
hulp na brand op Schiphol ontoereikend

Van onze verslaggever

http://www.volkskrant.nl/binnenland/1134712657106.html?source=rssAMSTERDAM -  Een psycholoog die overlevenden van de Schipholbrand bijstaat, heeft ernstige kritiek op de wijze waarop veertien van hen worden opgevangen. Zij verblijven in een asielzoekerscentrum in het Groningse Ulrum, en zouden tot vorige week geen juiste psychologische bijstand hebben gekregen.

 

Dat vertelde psycholoog Maurits Verster woensdag tijdens een persconferentie van het Comité Rechtsherstel , een bundeling van actiegroepen, vrienden en familieleden die een strafklacht tegen de ministers Donner van Justitie en Verdonk voor Vreemdelingenzaken heeft ingediend. Behandeling is hard nodig, zei Verster, omdat de overlevenden tekenen van posttraumatische stress vertonen.

Volgens Verster, die door twee collega's wordt gesteund, worden de veertien overlevenden inmiddels behandeld door een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Winschoten, maar is het onduidelijk of daar wel de juiste hulp kan worden geboden.

Bij de brand eind oktober in het cellencomplex op Schiphol-Oost kwamen elf vreemdelingen om. De overlevenden, waarvan sommigen hun blokgenoten hadden zien verbranden, werden in eerste instantie opgesloten in soortgelijke detentiecentra.

In de strafklacht, die nog door het Openbaar Ministerie moet worden beoordeeld, stelt het comité dat de brand symptomatisch is voor het ‘misdadige vreemdelingenbeleid' van het kabinet. Voor, tijdens en na de brand kregen de gevangenen een ‘wrede en onmenselijke behandeling', stelt advocaat Meindert Stelling. Om die reden worden de ministers op persoonlijke titel aangeklaagd.

Daarvoor moest het comité een beroep doen op het internationale antifolterverdrag, zegt Wytze de Lange namens de groep. ‘Dat is de enige juridische manier om de ministers persoonlijk ter verantwoording te roepen.'

Hij hoopt dat het Openbaar Ministerie ‘de moed heeft tegen de eigen minister op te treden'. Mocht dat niet gebeuren, dan zal het comité naar andere wegen zoeken. ‘Dan gaan we ten eerste in hoger beroep en als dat niet lukt, kunnen we naar het antifoltercomité in Genève.'

Inmiddels loopt een groot aantal juridische procedures van overlevenden van de brand. Een aantal van hen heeft de rechter gevraagd om opheffing van detentie. De 24-jarige student Massoud Ban Bersa, die was opgesloten in een cellenblok vlak bij de brand, heeft een letselschade-advocaat gevraagd uit te zoeken wie hij aansprakelijk kan stellen voor de psychische problemen die hij heeft sinds de ramp.

 

 
  Home