14 - 11 - 2005

 

 

HU-student overleeft Schipholbrand

 

http://www.trajectum.hvu.nl/index.php?article=98

 

Eerstejaars Integrated Communication Management Massoed Ban Bersa (24) uit Iran wist te ontsnappen uit de brand op Schiphol. De HU-student was opgepakt omdat zijn verblijfsvergunning eind oktober afliep, hij zou de dag na de ramp uitgezet worden.


Na de brand is de student overgeplaatst naar de Rotterdamse bajesboot, van waaruit hij regelmatig belt met Ahmed Pouri van de vluchtelingenorganisatie Prime. “Hij was bang van de ene hel naar de andere hel gestuurd te worden”, vertelt Pouri, die eergisteren voor het laatst contact met Massoed Ban Bersa had, een van de 16 slachtoffers van de brand die hij spreekt. Volgens hem is de student getraumatiseerd, maar helpt hij andere mensen. ‘Het is een hele betrokken, actieve jongen, ik heb gezegd dat anderen helpen de beste verwerking is', vertelt Pouri.


Op de omstandigheden in de gevangenis heeft Pouri grote kritiek. ‘Sommige mensen hadden gisteren nog altijd de kleren aan die ze tijdens de ramp droegen. En Massoed had om een gesprek met een psycholoog gevraagd, daar moest hij vier dagen op wachten. Minister Verdonk zegt dat alle voorzieningen geregeld zijn, maar het is nog steeds een chaotische situatie.' Ban Bersa zit in een cel met drie anderen. ‘Door de ramp konden ze allemaal niet slapen en drukten het alarm in. Het duurde 35 minuten voor er iemand kwam. Vervolgens kregen zijn drie celgenoten slaapmiddelen, maar Massoed niet omdat hij niet op een lijst voortkwam. Deze mensen worden volgens hetzelfde gevangenisregime als voorheen van toepassing, terwijl ze meer vrijheid nodig hebben.'
Hij vluchtte naar Nederland uit Iran , waar hij een politiek actieve student was.


JvA 09-11-2005 12:46:30

 

 

 
  Home