8 - 10 - 2005

 

 

 

Gepubliceerd  |  zaterdag 8 oktober 2005.    Gewijzigd  | zaterdag 8 oktober  08:52 uur. 

http://www.volkskrant.nl/binnenland/1128747459040.html


‘Zorg voor verdachte flatdrama onvoldoende’
Van onze verslaggeefster Sacha Kester

DEN HAAG -  Het flatdrama dat zich vorige week in Leidschendam voltrok en waarbij drie doden vielen, maakt duidelijk hoe slecht de geestelijke gezondheidszorg voor asielzoekers geregeld is. Dat zegt Ahmed Pouri van de vluchtelingenorganisatie Prime (Participating Refugees in Multicultural Europe).

De Afghaanse man die vorige week zijn vriendin en haar kind van de vijfde verdieping van een flat naar beneden gooide en er zelf achteraan sprong, is volgens Pouri een gruwelijk gevolg van de depressies waaronder hij leed en waarvoor geen geestelijke zorg werd geboden. ‘We zien het vaker’, zegt hij.

‘Asielzoekers die steeds verder afglijden door de onzekerheid van hun status of, als ze zijn uitgeprocedeerd, de angst voor terugkeer naar het moederland. Hun directe omgeving geeft ook signalen af, maar als wij daarmee naar de autoriteiten stappen, zeggen ze dat het slachtoffer zelf om hulp moet vragen. En als hij dat niet wil, dan kunnen ze niets doen.’

Ook Hassan M., de aanstichter van het drama, had van het asielzoekerscentrum in Hellevoetsluis het advies gekregen om hulp bij het Riagg te zoeken.

‘Hij was uitgeprocedeerd, maar had uitstel van vertrek gekregen omdat hij nog geopereerd moest worden’, vertelt Fahim Ziai, bestuurslid van de Nederlandse Unie van Afghaanse Verenigingen.

Ziai heeft de afgelopen week met vrienden van M. gepraat in de hoop een beter beeld te krijgen van wat er gebeurd is. Hij kreeg te horen dat de omgeving van M. zich steeds meer zorgen maakte omdat de man stil en nerveus was geworden, niet sliep, slecht at en vaak trilde.

‘Toen ze vanuit Hellevoetsluis naar Leidschendam reden, bestuurde de vriendin van M. de auto en gaf hij plotseling een ruk aan het stuur. Het liep net goed af, maar voor iedereen was duidelijk dat M. heel snel hulp nodig had. Helaas kwam die, zowel voor hem als voor zijn vriendin en haar kind, te laat.’

Ziai is bezorgd dat het drama als ‘het zoveelste probleem met buitenlanders’ wordt gezien.

 

 
  Home