28 oktober 2005

 

 

Rennend voor zijn leven

http://www.ad.nl/binnenland/article48722.ece

SCHIPHOL-OOST - Massoud Banbersta wist al weken dat vrijdag 28 oktober zijn laatste dag in Nederland zou worden.


Een gedetineerde wordt na de brand schreeuwend weggevoerd in een bus. Foto ANP


De Iraniër zou vandaag worden uitgezet naar zijn vaderland, waar hij naar eigen zeggen wordt gezocht, omdat hij heeft gewerkt voor een verboden politieke partij.

Bijna maakte hij zijn uitzetting niet mee. Tijdens zijn een na laatste nacht in Europa lag hij op zijn matras in een cel op Schiphol, samen met een bejaarde illegale Mexicaan, die net als hij op uitzetting wachtte. Even na twaalven rook hij plotseling een sterke brandlucht.

,,Massoud kreeg al snel in de gaten dat het cellencomplex in brand stond,’’ vertelt vluchtelingenbegeleider Ahmed Pouri, die gisteren uitgebreid met Banbersta sprak. ,,Hij rook en hoorde het vuur dichterbij komen. De bejaarde Mexicaan raakte in paniek, hij probeerde rustig te blijven. Maar toen het vuur heviger werd en de celdeur na vijf minuten nog dicht zat, werd hij ook bang.’’

Massoud schopte tegen de deur en riep om hulp. Maar er kwam geen reactie. ’Ik dacht dat ik doodging en dat ik zelfs mijn uitzetting niet meer zou meemaken’, vertelde hij Pouri gistermiddag. Pas na tien minuten gingen de deuren open.

Massoud wist niet wat hij zag: overal rennende en schreeuwende mensen, bewakers en illegalen door elkaar. En vooral: vlammen. Rennend voor zijn leven wist hij het complex te ontvluchten.

Nu zit Massoud in een cel in Rotterdam. Niet opgelucht, zegt Pouri. ,,Hij weet dat zijn laatste dag in Nederland nu is aangebroken. Vanmiddag wordt hij op het vliegtuig naar Iran gezet, waar hij zijn leven ook niet zeker is. Hij gaat van de ene hel direct naar de andere.’’

 

 

 
  Home