7 - 3 - 2007

 

 

 

Persbericht 7 MAART 2007

Internationale Iraanse Vrouwendemonstratie in Den Haag

Op 8 maart 2007 om 12.00 uur begint op het Malieveld in Den Haag een demonstratie van Iraanse vrouwen tegen de antivrouwen opstelling van de regering in Iran en tegen de vanuit Amerika  dreigende oorlog. Vele prominente Iraanse vrouwen uit de hele wereld komen daarvoor naar Den Haag. De internationale solidariteit met Iraanse vrouwen is van immens belang.
De demonstratie gaat vanaf het Malieveld langs de Amerikaanse ambassade naar de Iraanse ambassade.

Bij de Iraanse ambassade zullen verschillende sprekers onder andere uit Nederland, Duitsland, Engeland, Amerika, Afghanistan, Irak, Turkije, en Iran aan het woord komen.
In  de  vanuit Amerika  dreigende oorlog zullen miljoenen onschuldige mensen slachtoffer worden. De eerste slachtoffers in een oorlog zijn de vrouwen. Zowel in Irak als in Afghanistan hebben we gezien dat verkrachting van vrouwen  een oorlogstrategie is. De Iraanse vrouwen, die al jaren strijden voor de vrouwenrechten in Iran, willen de Amerikaanse oorlogsoplossing niet. Geen oorlog dus namens de vrouwen.
De actie wordt georganiseerd door Zanan Karzar ( = vrouwenstrijd). In diverse Europese landen en in Amerika hebben de vrouwen de afgelopen week gedemonstreerd. In Den Haag zal de slotdemonstratie plaats vinden.

Vrouwenrechten en dreigende oorlog in Iran
Zoals bekend staan de vrouwenrechten in Iran al jarenlang onder druk. Met de huidige conservatieve regering wordt de situatie van vrouwen er niet beter op. De laatste dagen werd ook in de Nederlandse kranten melding gemaakt van de arrestatie van ruim 40 vrouwen in Teheran, die demonstreerden voor de vrijlating van 5 vrouwen, die vorig jaar in  verband met internationale vrouwendag zijn gearresteerd. Executie en steniging van vrouwen in Iran gaat gewoon door.
Uiteraard is Iran niet het enige land waar vrouwenrechten onder druk staan. Wereldwijd is de strijd tegen geweld tegen vrouwen en tegen vrouwenonderdrukking nog altijd een belangrijk thema. Juist daarom is een zo breed mogelijke internationale solidariteit het beste wapen om in deze situatie verandering te brengen.
Met name nu een oorlog dreigt met Amerika,wordt de situatie van de vrouwen in Iran des te klemmender. De solidariteit met de vrouwen en tegen een volgend oorlogzuchtig optreden van Amerika is ook met name van belang, omdat een oorlog geen enkele hoop voor een betere situatie zal bieden . De oorlog heeft in Irak en Afghanistan een escalatie van de problemen laten zien. De oorlog heeft vele slachtoffers onder de vrouwen gemaakt. De positie van de vrouwen is ook zeker niet verbeterd. Een oorlog in Iran zal alleen fundamentalisme helpen en het progressief democratische proces van onder op in Iran volledig vernietigen.
Oorlog leidt ook tot vernietiging van basisvoorzieningen en cultureel erfgoed , milieuvernietiging , ernstige armoede voor de volgende decennia, en naast de honderdduizenden doden, invaliden en  nog jarenlange medische consequenties voor de overblijvende bevolking vanwege de wapens die gebruikt worden.


Meer informatie:
Tel:          Frida Faraz  0628514632    /  Ahmad Pouri  0703050415
Email:      Karzar_nl@yahoo.com  /     prime95@xs4all.nl
Website:  www.karzar-zanan.com      / http://www.prime95.nl/index2.htm

 

Tot nu toe hebben deze organisaties zich solidair verklaard met de demonstratie van 8 maart 2007 in het kader van de Iraanse vrouwen dag, karzar zanan ( vrouwen strijd ).

 1. Stichting X - Y
 2. Vrouwen tegen uitzetting ( VTU )
 3. Haagse Stads Partij
 4. Basisbeweging Nederland
 5. Kerk en Vrede
 6. • Stop Oorlog
 7.  Mama Cash ( vrouwenfonds )
 8. ( WRGV ) Werkverband Religieuzen voor Gerechtigheid en Vrede
 9. ( EDWM ) European Democratic Women Movement
 10. De fabel van de illegaal
 11. International Free Women's Foundation
 12. Stichting Bibi Mahroe (organisatie van Afghaanse vrouwen in Nederland)
 13. Kunst Huis
 14. HTIF ( Federatie van Arbeiders uit Turkije )
 15. • Yeni Kadin
 16. • ATIK (Avrupa Turkiyeli isciler Konfederasyonu)
 17. • Hollanda Turkiyeli Isciler Federasiyonu
 18. Stichting Arash ( vluchtelingen organisatie )
 19. Iraanse studenten tijdschrift BAZR
 20. Students for Amnesty     
 21. Anti sgp      
 22. • Eurodusnie
 23. Komite sluit Kamp zeist
 24. • Nederlands Palestina Komitee
 25. Studenten Vereniging Mesopotamie
 26. TUHID (Turks/Nederlands mensen rechten vereniging)
 27. DİDF - Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit    Turkije in Nederland
 28. • Turkiyeli Isciler ve oyrnciler Dernegi
 29. Importante ( vrouwen informatie punt, centrum voor emancipatie )
 30. • Iraanse / iranian studenten - NL
 31. Sympatisanten The party of labour of Iran (Toufan) – Nederland  
 32. • Associan of Iranian political prisoners (in exile) – Nederland
 33. PRIME ( Participating Refugees In Multicultural Europe

 

 
  Home