HUMAAN of HYPOCRIET.

Prime roept advocaten op een reactie te schrijven en zich solidair te betonen met de asielzoekers in het tentenkamp in Ter apel.

1e reactie van de  advocaat vreemdelingenrecht   Alie Westerhuis.

 

 

HUMAAN of HYPOCRIET.

 

In tegenstelling tot wat de (rechtse) media ons voorschotelt wordt het tijd u de werkelijke situatie te schetsen. Ik laat het aan u over te beoordelen wat de definitie van humaan is.

 

Wanneer een asielrelaas als zijnde ongeloofwaardig door de IND wordt beoordeeld gaat het om een juridische ongeloofwaardigheid.

 

* Ook al heb je een vluchtverhaal wat klinkt als een klok, je hebt wel een identiteitsdocument, maar je kunt geen documenten overleggen van je reisroute, dan is je asielrelaas daarmee ongeloofwaardig. Dus, wanneer je in een gesloten vrachtauto heb gereisd, je sanitaire behoefte hebt moeten in een plastic zak, alleen ’s nachts op vaak een donkere, in het bos gelegen weg, er even uit mocht, dan heb je pech gehad. Na 2 weken sta je als illegaal op straat.

 

* Je bent door je familie uitgehuwelijkt aan iemand die je helemaal niet kent, je blijkt de 3e vrouw te zijn en wordt mishandeld en seksueel misbruikt. Je vlucht maar valt in handen van een mensenhandelaar die je naar Nederland brengt en je gedwongen prostitueert. Je weet weer te vluchten, maar omdat het Openbaar Ministerie jouw aangifte seponeert, sta jij als illegaal op straat.

 

* Je bent al meer dan tien jaar in Nederland maar je land van herkomst accepteert je niet. Ondanks maandenlange opsluiting in een detentiecentrum, met de intentie je uit te zetten, lukt dat ook de IND (DT & V) niet. Met een openbaar vervoerkaartje verlaat je het detentiecentrum. Je staat als illegaal op straat.

 

* Jong volwassenen die tien jaar en langer geleden door hun ouders op hun vlucht zijn meegenomen. Destijds natuurlijk geen inspraak maar nu wel moeten overleven in Nederland. Geen enkele binding met het land van herkomst, geen opleiding mogen volgen, doelloos je dagen slijten. Nu samen met je ouders als illegaal op straat levend.

 

* Twintig jaar illegaal, 14 uur per dag, 365 dagen per week, nooit in de buitenlucht komend, in restaurants werken, vaak een schuilkelder/leefruimte onder de grond. Het land van herkomst werkt niet mee. Dubbel illegaal. Leest u nog wel eens over razzia’s in Chinese restaurants? Jaren geleden was het schering en inslag, nu niet meer. De mensen kunnen niet uitgezet worden, dus steken we onze kop in het zand. Uitbuiting, zwanger worden van je restauranthouder, slavenarbeid, het bestaat in Nederland. Ach, het zijn maar illegalen.

 

* Er dreigt een hongersnood in Somalie en omgeving. Jarenlang een burgeroorlog. Geen autoriteiten in de zin van werkelijke machthebbers. Aan de ene kant vliegen op de t.v. de spotjes met een vraag om voedselhulp voor de Hoorn van Hoorn je om de oren maar wij, Nederlanders, accepteren dat die ‘illegalen’ gedeporteerd worden naar landen waar hen, buiten de wrede feitelijke machthebbers, ook hongersnood zal treffen. Dan beter als illegaal in Nederland op straat leven.

 

* Je bent ernstig getraumatiseerd, je ouders zijn voor je ogen vermoord en jij bent door de rebellen meegenomen als kindsoldaat. Gedrogeerd en getraind om te doden. Bij een gevecht blijf je ogenschijnlijk dood achter. Je wordt gevonden en na veel omzwervingen reis je illegaal in een schip naar Europa. Je had wel een identiteitsbewijs maar dat ben je bij de overval door de rebellen kwijt geraakt. Pech, gehad. Ongeloofwaardig. Je toekomst ligt in de illegaliteit op straat.

 

 

Iedere gespecialiseerde vreemdelingenrechtadvocaat heeft legio van deze voorbeelden binnen zijn praktijk. Deze mensen staan nu in Ter Apel. De groep die daar nu is is slechts een beperkte afspiegeling. Duizenden mensen leven in de illegaliteit. Overleven om redenen zoals hierboven beschreven.

 

 

O ja, ik had u gevraagd –> HUMAAN of HYPOCRIET. Sluit niet langer uw ogen. De realiteit klopt aan uw deur.

 

Alie Westerhuis

 

advocaat vreemdelingenrecht.

 

***************************************

Voor meer info

Namens Stichting PRIME,

Ahmed Pouri

070 30 50 415 / 070 380 30 58

Mobile: 06 55 36 23 13,

apouri@gmail.com

www.prime95.nl