PERSBERICHT

 

9 DECEMBER 2010 DAG VAN DE BEDREIGDE ADVOCAAT

 

De Europese advocatenorganisatie AED (www.aed-edl.net) is een federatie van advocatenorganisaties uit  6 Europese landen : Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italie, Belgie en Nederland.

 De AED houdt zich onder andere bezig met het verdedigen van de rechten van de verdediging, het bewaken van de lichamelijke integriteit en het waarborgen dat  advocaten hun werk in vrijheid kunnen

uitoefenen en gevrijwaard blijven van bedreigingen.

 De AED heeft besloten om de vooravond van de Dag van de Rechten van de  Mens, 9 december, uit te roepen tot Dag van de Bedreigde advocaat.

 

In 2010 zal de aandacht met name gericht zijn op de situatie van advocaten in Iran.

 

In juni 2009 werd de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2003, de bekende advocate Shirin Ibadi, verdediger van vrouwenrechten en kinderen, gedwongen  Iran te verlaten omdat zij in levensgevaar verkeerde.

 

De drie opvolgende advocaten van Sakineh Ashtiani ( veroordeeld tot de doodstraf door steniging wegens overspel ) zijn in grote problemen geraakt: De eerste advocaat, Mohammad Mostafaei, is uitgeweken naar Noorwegen nadat zijn vrouw was gearresteerd; de opvolgende advocaat van Sakineh Ashtiani, Javid Houtan Kian, werd gevangen gezet in de gevangenis van Tabriz; de nieuwste advocaat van Sakineh Ashtiani, Sara Sabbaghian, is eveneens gearresteerd intussen, op 13 november j.l.

 

Zo worden er tientallen advocaten in Iran vervolgd, bedreigd en op allerlei wijzen het werken onmogelijk gemaakt.

 

Op 9 december 2010 , 15.00 uur, zal in zes Europese steden, Den Haag, Berlijn, Rome, Madrid, Parijs en Brussel een demonstratie plaatsvinden bij de Iraanse Ambassades waarbij advocaten, in toga, hun bezorgdheid over de schending van mensenrechten, met name toegespitst op de situatie van advocaten in Iran, kenbaar zullen maken. Tevens zal een petitie aan de hoogste Iraanse autoriteiten worden overhandigd – middels de diverse Ambassadeurs – waarin onder andere  wordt verzocht om een groep Europese advocaten de gelegenheid te geven in Iran een fact finding missie te doen, naar aanleiding van de vele bedreigde advocaten.

 

De ambassade in Nederland is gevestigd aan de Duinweg 20 in Den Haag

 

 Namens de AED

 

Mr Hans Gaasbeek,

vice president tevens coördinator van de Werkgroep Verdediging van de Verdediging,

 

Voor nadere inlichtingen :                                 

 

Coördinator                                                  Co-coördinator     

Mr Hans Gaasbeek                                         Mr Ivonne Leenhouwers

Nieuwe gracht 5A                                           Louise Henriettestraat 25
2011 NB Haarlem                                           1810 KB Alkmaar

 

hgaasbeek@gaasbeekengaasbeek.nl            leenhouwers@vdgnp.nl

 


06-52055043                                                   072 5157474

023-5318657

 

 

Geef een reactie