1900 asielzoekers niet terug naar Griekenland

ANP − 13/10/10, 15:23

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1032688/2010/10/13/1900-asielzoekers-niet-terug-naar-Griekenland.dhtml

 

DEN HAAG – Circa 1900 in Nederland verblijvende asielzoekers zullen voorlopig niet naar Griekenland worden teruggestuurd. Dat blijkt uit een brief die minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Eerder sprak hij over 240 mensen.

Griekenland is voor veel asielzoekers uit het Midden-Oosten en Azië het eerste Europese land waar ze arriveren. Het eerste Europese land waar asielzoekers voet aan wal zetten, is volgens de zogenoemde afspraken van Dublin verantwoordelijk voor het asielverzoek.

Griekenland niet rooskleurig
Een ander Europees land kan de asielzoeker naar dat eerste land terugzenden. Als dat eerste land echter Griekenland is, is de positie van de asielzoekers bepaald niet rooskleurig. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ziet daarom liever geen ‘overdrachten’ aan Griekenland.
 
In Nederland zijn momenteel circa 240 asielzoekers die Griekenland als eerste Europese land van aankomst hebben en die al zijn uitgeprocedeerd. Zij hadden anders moeten vertrekken.

De anderen zitten nog in een procedure, waardoor ze in elk geval hadden mogen blijven tot ze duidelijkheid hebben. Al valt het oordeel voor deze mensen negatief uit, dan nog zullen ze nu niet naar Griekenland worden gestuurd.

 

Geef een reactie