Prime persbericht 27 maart 2009

 

Ali Reza Imani is afgelopen dinsdag om 16.00 gestopt met zijn hongerstaking, nadat hij telefonisch contact had gehad met zijn Partijleiders.

 

Nadat we vanaf maandag 23 maart niets meer van hem hadden vernomen, kwamen dinsdag middag twee partijgenoten van Imani langs. Ze hadden telefonisch van hem gehoord dat hij er lichamelijk heel slecht aan toe was, maar dat hij had besloten om nogmaals geen suiker meer te nemen. Hij had ook tegen hen gezegd dat, als jullie niets meer van mij horen, dan betekent dat, dat ik in coma ben geraakt. In overleg met zijn vrienden is er toen besloten om zo snel mogelijk een vertrouwensarts te regelen en om een demonstratie te gaan organiseren.

 

Omdat mijn collega Fredy Winters en onze twee stagiaires Assya en Mimount  bij hem op bezoek zouden gaan op woensdag 25 maart, wachtte ik ( Ahmed Pouri ) af hoe zij hem zouden aantreffen.

 

Hier is hun verslag.

 

“ Vanmiddag ben ik met twee stagiaires van Prime, Assya en Mimount in het penitentiair ziekenhuis Den Haag geweest om de heer Ali Reza Imani te bezoeken. Wij zaten al in de bezoekersruimte toen hij even later werd binnengebracht. Duidelijk was te zien hoe verzwakt en hoe mager hij was. Het  ijs was al heel snel gebroken en Ali Reza begon als een  waterval te praten. Het eerste wat hij ons vertelde was, dat hij was gestopt met zijn hongerstaking. Wij waren totaal verrast, omdat we wisten dat hij tot het bittere einde door zou gaan. Gisteren heeft hij contact gehad met zijn Zuid-Azerbeidjaanse Onafhankelijkheids Partij en ook was er contact geweest met een minister, zo vertelde hij met vertrouwen en hoop. Ze hebben hem verzocht te stoppen met zijn hongerstaking. Hij heeft dit gerespecteerd en gisteren om vier uur was het einde van de hongerstaking.

Ik heb Ali Reza gevraagd waarom hij ons gisteren niet meer heeft gebeld  (dit was namelijk zijn dagelijkse gewoonte) en hij zei dat hij ons wilde bellen ,maar dat, op de een of andere vreemde manier hem dat niet mogelijk werd gemaakt. Ik heb hem nog verteld over de vertrouwensarts, maar dat zal niet meer nodig zijn.

Hij heeft veel verteld over zijn politieke leven en ik heb hem op een gegeven moment gevraagd of hij niet moe werd. Hij moest lachen  en zei dat het lang geleden was dat hij zo’n goed gevoel had. Hij vertelde ons dat, toen hij in Teheran in de beruchte, strenge Evin gevangenis zat en daar een hongerstaking deed, hij in zijn isoleercel wel t.v. mocht kijken. Dit is voor hem hier helemaal onmogelijk gemaakt en dat was een grote schok voor hem.

Het was voor mij heel duidelijk dat het stoppen van de hongerstaking  hem euforisch maakte, hij was eigenlijk een beetje in trance. Het leek alsof hij een marathon had gelopen. “

 

Om alle stukjes van de puzzel op de goede plaats te krijgen moest ik eerst wachten op Imani’s telefoon en contact krijgen met zijn vrienden van de partij. Er moest duidelijkheid komen over welke minister het ging en welke beloftes hem zijn gedaan.

 

Relevante informatie van Imani’s parij.

 

Brieven van zijn partij zijn o.a. gestuurd naar premier Balkenende, Europese Parlement en Amnesty International.

De reactie van de Nederlandse regering was als volgt:

 

From: Postbus 51 <noreply@postbus51.nl>

Subject: hunger strike <<#71613-112456#>>

To: gaip@gaip.org

Received: Thursday, February 26, 2009, 8:05 AM

 

Uw e-mailkenmerk is 112456.

 Dear Mr Ildirim,

 

Thank you for your e-mail. The question(s) you addressed to us in your e-mail is about a specific situation. An answer to this matter can only be provided by an organisation or department which is well informed about the rules and regulations concerning this issue. We have forwarded your e-mail to the Correctional Institutions Agency. They will answer as soon as possible.

 

We hope to have been of service.

 

With kind regards,

 

Annette Sluijter

Public Information Officer, Postbus 51 Informatiedienst.

 

Zoals u ziet gaat het niet om een brief van een minister, maar om een standaard antwoord van postbus 51.

 

Uit alle brieven van zijn partij kun je opmaken dat ze erg teleurgesteld zijn in de Nederlandse bureaucratie en het inhumane vreemdelingenbeleid. Toen ze hebben gehoord over zijn situatie van dat moment hebben ze hem zover gekregen dat hij ging stoppen met zijn hongerstaking.

 

U kunt alles lezen op onderstaande website:

http://www.gaip.biz/eng/elnur%20mektub.htm 

 

Gisteren heeft Imani ons verteld dat hij in totaal 5 of 6 keer is benaderd door de IND met als doel hem te laten stoppen met zijn hongerstaking. Maandag 23 maart kwamen ze ook weer , maar zijn reactie was dat hij ging stoppen met de inname van suiker.

 

Situatie van andere gedetineerden.

 

Sorab Kiladze vreest dat hij maandag uitgezet gaat worden en hij is erg bang en wanhopig.

 

Over de groep van vier gedetineerden in Rotterdam, die ook in Schiphol  waren, houden we jullie volgende week verder op de hoogte.

 

Namens stichting PRIME,

Ahmed Pouri

 

TEL:   00-31-70-3050415 / 70-3803058

mobile  00- 31-655 36 23 13

FAX:   00-31-70-4020917

Giro    7699299

E-mail : apouri@gmail.com

www.prime95.nl

 

Geef een reactie